tirsdag 5. mai 2009

Hvordan analysere et dikt?


Diktanalyse kan være så mye, og det som følger er på ingen måte noen fasit. Alle dikt er forskjellige, og hvert enkelt dikt avgjør hvordan din diktanalyse vil se ut.

Det er viktig at du på forhånd har lest diktet grundig flere ganger For hver gang du leser diktet, ser du kanskje nye ting du vil kommentere.


Her er noen punkter som bør være med:


1) Hvordan ser diktet ut? Når du starter på en analyse kan det være lurt å beskrive hvordan diktet "ser ut" (dvs. diktets form), hvor mange strofer (det du kanskje kaller vers) diktet består av, hvor mange linjer det er i hver strofe. Har diktet rim og rytme, eller er det mer fritt i formen? Antall strofer og verselinjer må være med!


2) Hva beskriver diktet? Deretter kan du skrive om det som faktisk står i diktet. Kanskje er det et tåkete landskap som beskrives? Dette kaller vi da motivet.


3) Hva handler diktet egentlig om? Dreier det seg om dette konkrete landskapet, eller bruker dikteren landskapet for å fortelle om noe annet? Hvis det siste er tilfelle, sier vi at landskapet er et slags bilde, en sammenligning. Kanskje vil dikteren si noe om et slags landskap inne i oss, at det kan være litt uklart og tåkete der også, at det ikke er så lett å finne ut hva en skal gjøre i livet. Ser vi det slik, nærmer vi oss det vi kan kalle tema i diktet, og tema er det en tekst egentlig, i bunn og grunn dreier seg om.


4) På hvilke måter kommer diktets tema fram? Begynner vi så å spørre oss hvordan dikteren har skrevet for å få fram dette temaet, nærmer vi oss det vi kaller analyse. Her er ordet hvordan viktig.

Å analysere betyr å dele opp noe i små deler.


5) Litterære virkemidler. Hvilke er med, og hordan påvirker de diktet? Eksempler på litterære virkemidler er metaforer (språklige bilder), symboler, kontraster, sammenligninger, gjentakelser, ordvalg (eks. spesielt mye bruk av adjektiv), rim og rytme osv..

1 kommentar:

Unknown sa...

woop woop :D tusen takk, dette var myeee bedre enn de andre "oppskriftene" jeg har funnet.
Denne fikk meg til skrive i en fei, endelig skjønte hvordan jeg skulle analysere en dikt :D